Quantcast
Channel: Puheenaiheet – Kotiliesi.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 357

Aikuisen lukihäiriö – näin tunnistat lukivaikeuden ja saat apua

$
0
0

Viliseekö tekstisi kirjoitusvirheitä? Sekoittuvatko kirjaimet ja tuntuuko lauseista puuttuvan sanoja? Onko tekstin muistaminen vaikeaa, vaikka tankkaisit sitä kymmeniä kertoja?

Jos vastasit yhteenkin kysymykseen kyllä, saatat kärsiä lukihäiriöstä eli lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudesta. Jopa 6−10 prosenttia suomalaisista on lukihäiriöisiä, eikä aikuisten lukihäiriöisten tarkkaa määrää tiedetä.

Lukihäiriö ei ole tyhmyyttä

Lukihäiriö liittyy aivotoimintaan. Sen tarkka syy on epäselvä, ja ongelma voi ilmetä monilla tavoilla.

Osa kärsii dysleksiasta eli lukemisen vaikeudesta. Toisilla on ongelmia sekä lukemisen että kirjoittamisen kanssa. Lukihäiriöisen voi olla myös vaikeaa oppia vieraita kieliä ja muistaa kuultua tai luettua.

Lukihäiriöön liittyy usein keskittymis- ja oppimisvaikeuksia. Matematiikan oppiminen voi olla hankalaa, ja monella lukihäiriöisellä on myös keskittymishäiriö ADHD.

Lukihäiriön diagnosointi oli puutteellista vielä 80-luvulla, ja moni kirjainten kanssa takellellut lapsi leimattiin laiskaksi tai tyhmäksi. Diagnosoimaton lukihäiriö voikin murentaa ihmisen itsetunnon ja vaikeuttaa opiskelua ja työuraa.

Vaikeuksien tutkiminen on tärkeää, jos ne haittaavat arkea huomattavasti. Iäkkään ihmisen lukihäiriö voidaan tulkita virheellisesti muistisairaudeksi, ja muistisairaus voi pahentaa lukivaikeutta. Diagnoosi auttaa aikuista saamaan tukea ja oikeaa hoitoa.

Lukihäiriötä voi esiintyä aikuisellakinNämä oireet viittaavat lukihäiriöön:

  • Luet hitaasti.
  • Kirjaimet ja sanat sekoittuvat tai katoavat, kun luet tai kirjoitat.
  • Sinun on vaikea ymmärtää ja muistaa lukemaasi tai kuulemaasi.
  • Sinun on vaikea erottaa toisistaan samankaltaisia konsonantteja, kuten t ja d tai p j b. Myös pitkät vokaalit, kuten aa ja ee ja kaksoiskonsonantit, kuten kk ja pp, kuulostavat samoilta.
  • Keskittyminen ja ajan hahmottaminen on sinulle vaikeaa.
  • Sinulla on vaikeuksia muiden asioiden, kuten matematiikan oppimisessa.
  • Olet motorisesti kömpelö.

Lukihäiriön diagnosointi vaatii ammattilaisen

Lukihäiriöitä epäilevä voi testata oireensa Lukihäiriö.fi-sivuston pikatestillä. Häiriön diagnosointi vaatii kuitenkin aina ammattilaisen.

Lyhyt kartoitus lukivaikeuden paljastamiseksi riittää, kun ongelmat ovat lieviä ja liittyvät vain lukemiseen ja kirjoittamiseen. Psykologi voi tehdä aikuiselle Niilo Mäki -instituutin kehittämät testit, jotka kartoittavat esimerkiksi lukunopeutta ja luetun ymmärtämistä.

Testien pohjalta voi saada lausunnon lukivaikeudesta. Lausunnosta voi olla apua opiskelu- tai työpaikalla ja tukia haettaessa.

Jos lukivaikeudet hankaloittavat arkea merkittävästi, ja niihin liittyy keskittymis- tai muistivaikeuksia, tarvitaan laajempi neuropsykologinen tutkimus. Laajoja tutkimuksia tehdään yliopistollisten keskussairaaloiden neuropsykologian ja foniatrian laitoksilla.

Tutkimukseen voi päästä julkisen terveydenhuollon kautta lääkärin lähetteellä. Lähete tarvitaan aina Kelan korvausta varten. Vakuutus tai työterveyshuolto voi korvata tutkimuksen kustannukset, mutta asia kannattaa selvittää etukäteen.

Laajoihin testeihin hakeutuvan kannattaa varautua jonotukseen, sillä Suomessa on vähän neuropsykologeja. Testeihin ei myöskään pääse kaikilla paikkakunnilla.

Apua lukihäiriöön digitaalisista sovelluksista

Lukihäiriön korjaaminen aikuisena on vaikeaa, jos ihminen on vältellyt lukemista ja kirjoittamista vuosia.

Oppiminen ei kuitenkaan ole mahdotonta, ja lukivaikeuksista kärsivä saa paljon apua digitaalisista sovelluksista. Esimerkiksi kännykän ennakoiva tekstinsyöttö ja Wordin oikoluku auttavat korjaamaan kirjoitusvirheitä.

Kirjat pinossa

Puhelimiin ja tabletteihin on saatavilla ohjelmia ja pelejä, jotka helpottavat lukemista ja kirjoittamista. Apuohjelmien käyttöön saa neuvoja Erilaisten oppijoiden liitosta.

Luentojen ja palaverien nauhoittaminen puhelimella, tietokoneella tai mp3-soittimella helpottaa muistiinpanojen tekemistä. Voit keskittyä aiheeseen, kun et joudu ponnistelemaan kirjoittamisen kanssa. Tietokoneisiin on saatavilla myös saneluohjelmia, jotka muuttavat puheen suoraan tekstiksi.

Muistiinpanoja voi tehdä nykyään myös kännykkäkameralla. Monissa älypuhelimissa on tekstintunnistustoiminto OCR, joka poimii kuvista tekstit.

Lukivaikeuksista kärsivä voi nauttia myös kirjallisuudesta. Kirjastoista löytyy äänikirjoja, ja Valtion erityiskirjasto Celia tuottaa tieto- ja kaunokirjoista äänikirjoja verkkoon. Kirjoja voi ladata ilmaiseksi Celian verkkopalvelusta, josta löytyy yli 40 000 eri alojen kirjaa.

Näin helpotat lukemista ja kirjoittamista lukihäiriöstä huolimatta:

  • Puhu vaikeuksistasi. Salailu vie energiaa, mutta avoimuus auttaa muita suhtautumaan virheisiisi ymmärtäväisesti.
  • Pidä lukemisessa ja kirjoittamisessa taukoja 45 minuutin välein, ettet uuvu.
  • Lue innostavia tekstejä, kuten romaaneja, runoja ja lehtiä. Juonelliset tarinat pitävät mielenkiinnon yllä ja auttavat ennakoimaan tekstiä.
  • Lue ääneen. Tekstin kuuleminen voi helpottaa sen ymmärtämistä ja muistamista.
  • Jos lauseiden kirjoittaminen on vaikeaa, aloita yksittäisistä sanoista tai piirrä miellekartta.
  • Hyödynnä nauhureita ja saneluohjelmia, jotka muuttavat puheen tekstiksi.
  • Kokeile lukemista ja kirjoittamista erilaisissa ympäristöissä. Taustahäly auttaa joitakin keskittymään, toiset tarvitsevat hiljaisuutta.

Lähteet: Celia, Erilaisten oppijoiden liitto, Lukihäiriö.fi, Oppimisvaikeus.fi

Lue lisää aiheesta:

Marsa Luukkonen: Sukeltelua sanameressä

Oppimishäiriöisen lapsen äiti: ”Vertaistuki auttaa”

Lukeminen kehittää lapsen sosiaalisia taitoja – 7 syytä lukea lapselle

Kiusaaminen: ”Olin se erilainen poika”

The post Aikuisen lukihäiriö – näin tunnistat lukivaikeuden ja saat apua appeared first on Kotiliesi.fi.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 357

Trending Articles